GTranslate

Czech English French German Italian Russian Spanish

Datum osnivanja: 28.01.1998

ŠPORTSKA RIBOLOVNA UDRUGA "PASTRVA" - GRAČAC
Gračac 23440, Željeznička 1

e-mail ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

OiB:58120040521

ŽR:HR292340009-1100145868

KRATKA POVIJEST UDRUGE, RAD I DJELOVANJE

Športsko ribolovna Udruga "Pastrva" Gračac djeluje na području Općine Gračac  od 1996 godine kada je osnovana sa nekolicinom entuzijasta. U to vrijeme je na vodama  vladao kaos i nered, uništavanje i devastacija ribljeg fonda svim i svačim tako da je osnivanje ribolovnog društva bio jedini način da se zaustavi devastacija u čemu smo najvećim dijelom i uspjeli. Zbog pravnih formalnosti i neiskustva udruga je registrirana nešto kasnije t.j. 22. siječnja 1998. godine i od tada djeluje legalno sa svim aktivnostima koje dopušta statut Udruge. Na gospodarenje Udruga je tada dobila sve vode Općine Gračac i jezero Štikada. Važnije aktivnosti su bile: Poribljavanje autohtonim vrstama, organizacija natjecanja i sudjelovanja  na turnirima te škola ribolova i nabavka opreme. Prvo organizirano natjecanje bilo je 2001. godine otvorenjem sezone 01. ožujka sa nazivom „Mini Rapala kup“. Veliki napori učinjeni su u  čišćenju područja od raznog otpada te  uređenju  i prilagođavanju terena i obala  športskom aktivnostima. Od osnivanja do 2002 godine Udrugu vodi i predstavlja Petar Rajković. Na izbornoj skupštini 2003.godine vodstvo udruge preuzima Zdenko Lešković i od kada sve vode kojima je gospodarila ribolovna Udruga (osim rijeke Une) preuzima Park Prirode „Velebit“ sa čim Udruga gubi pravo gospodarenja vodama. Zbog interesa članova u sastavu Udruge djeluje posebna podružnica koja je nastavila gospodariti dijelom rijeke Une koju nije preuzeo Park prirode. Odlukom Skupštine 2011.godine taj dio rijeke Une izdvojen je iz sastava Udruge „Pastrva“ Gračac te je na tome području formirano novo neovisno ribolovno društvo U suradnji sa Parkom Prirode Udruga nastavlja se sa aktivnostima i natjecanjima ali se, zbog pooštrenih mjera koje propisuje Park Prirode, broj članova znatno  smanjuje (sa oko 130 na oko 50 članova). Godine 2004. počinje uređenje ribičkog doma na jezeru Štikada  koji je započet na napuštenom i devastiranom objektu. Zbog organizacijskih problema i nedostatka sredstava uređenje objekta  je  teklo sporo tako da isti nije imao funkciju do 2011.g. kada se, promjenom vodstva Udruge koju od tada vodi Željko Tulumović, aktivnosti na uređenju objekta Ribičkog doma nastavljaju uređenjem i nadogradnjom natkrivene terase i okoline objekta. Sve radove na uređenju doma izvode  članovi Udruge uz potporu prijatelja te donacije Općine i Županije.
Pored natjecanja koja organiziramo na nivou ribolovnog saveza Hrvatske i Županije, imamo i svoja tradicionalna natjecanja koja počinju sa otvorenjem ribolovne sezone 01. 03. odnosno prvoga vikenda u  mjesecu ožujku, nadalje tu je „Kup Općine Gračac“ koji organiziramo u čast sv. Jurja, zaštitnika naše Općine 24. travnja odnosno prvi  bliži vikend  toga datuma. Poslije toga, od  2011. godine, na zahtjev članova i prijatelja, zadnjega vikenda u mjesecu travnju ( subota) ustanovljen je „ roštilj kup“ čije prvo predstavljanje je bilo na opće zadovoljstvo svih sudionika i gostiju.Prvog vikenda u Lipnju mjesecu (subota) na zahtjev naših prijatelja iz drugih krajeva lijepe naše, organizira se tradicionalni "Kup prijatelja" u lovu ribe na plovak.
Zbog velikog područja i nemogućnosti zaštite voda, područje djelovanja ribolovne Udruge „Pastrva Gračac“ svedeno je isključivo na akumulacijsko jezero Štikada sa površinom od oko 350 ha. koje je poznato po bogatstvu ribljeg fonda  i atraktivnim stazama za športska natjecanja. Do Domovinskog rata jezero su nastanjivali isključivo potočna pastrva i pijor. Funkcijom reverzibilne brane u jezero dolazi uklija i zrmanjski klenić koji je preuzeo primat i trenutno prevladava u količini ribljeg fonda. Zbog povoljne sredine i izobilja hrane, klenić dolazi do težine i do 1 kg.  Od 2007. g. pojavljuje se i grgeč (ostriž) kojega , ulovljeni primjerci dosižu i do 1.8 kg. Postoje naznake da su u jezero došle još neke nove vrste (šaran, som) na čijem potvrđivanju, u svrhu sigurnog i pravilnog informiranja, još radimo. Zbog povoljne lokacije jezera u prometnim smislu i zbog nesavjesnih pojedinaca, unos drugih vrsta ribe nije se mogao izbjeći.
Sve ovo govori o povoljnoj lokaciji jezera Štikada čije bogatstvo hranom i čistom vodom može, prema našim spoznajama koja vršimo pregledom i kontrolom ulova, uskladiti opstanak autohtonih i invazivnih vrsta  ribe  ali prave prognoze može dati samo buduće vrijeme.

Branko Hanžek - PREDSJEDNIK UDRUGE

Željko Abramović - DOPREDSJEDNIK UDRUGE

Pave Delač - TAJNIK

 

Traži

Brojač posjeta

141528
DanasDanas29
JučerJučer32
Ovaj tjedanOvaj tjedan61
Ovaj mjesecOvaj mjesec598
Sve ukupnoSve ukupno141528